omiast odporność na zgniatanie wynosi 100-380 MPa). W 96-98% stanowi go materia nieorganiczna, głównie fosforan wapnia w postaci dihydroksyapatytu (Ca10(PO4)6(OH)2), który nadaje szkliwu niezwykłą twardość. Pozostałe 2-4% szkliwa stanowią związki organiczne (substancja międzypryzmatyczna) i woda.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka
Wpływ diety na kondycję zębów
Często w mediach słyszy się reklamy danego produktu spożywczego lub suplementu diety, który gwarantuje zdrowe, mocne włosy i paznokcie oraz gładką, jedwabistą skórę. Nasuwa się więc pytanie – czy dieta ma również wpływ na kondycje zębów? Prawdą jest, że dobrze dobrana i zbilansowana dieta ma ogromny pozytywny wpływ na cały organizm, nie powinno więc dziwić, że dotyczy to też zębów. Jest cała masa produktów, które są szkodliwe dla szkliwa, przez co zęby stają się słabsze i bardziej podatne na próchnicę. Część produktów nie ma wpływu na kondycję zębów, ale mogą pozostawiać przebarwienia, jak np. kawa czy czarna herbata. Istnieje także grupa produktów mająca pozytywny wpływ na uzębienie, jak rooibos, który zawiera fluor, czy ziele czystka.
Zęby_człowieka Włókna czucioweedytuj
Nerw żuchwowy oddaje gałąź (n. zębodołowy dolny), która kieruje się ku dołowi, pomiędzy mięśniami skrzydłowymi w kierunku otworu żuchwy by w kanale żuchwy oddać gałązki zębodołowe tworzące splot zębowy, którego gałązki zębowe odżywiają zęby.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zęby_człowieka